Halloumi kallas inte för inte grillost, då den inte bara är en av de få ostar (kanske den enda) som kan läggas på grillen utan att smälta (den får istället en fastare karaktär), utan den också blir godare av att grillas. Dessutom har halloumi hög proteinhalt, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för vegetarianer som vill få i sig det protein de behöver, och samtidigt kunna njuta av något gott på grillen en sommarkväll. Det är också gott att steka halloumi i olivolja. Halloumi är en cypriotisk ost som tillverkas av fårmjölk, även om man idag ibland även kan hitta halloumi gjord på getmjölk eller komjölk.
Halloumi har en särskild konsistens jämfört med de flesta andra ostar, som är speciell på det sättet att den är lite gummiaktig. Något annat som karakteriserar just halloumi är att den skapar ett gnisslande ljud när man tuggar på den. Halloumins speciella konsistens kommer sig av att man i framställningen av halloumi hettar upp ostmassan i vassle, och avskiljer proteinet därifrån. Man kan sedan antingen salta osten, och äta den färsk, eller lägga in den för konservering i saltad vassle. I Cypern tycker man om att äta halloumi tillsammans med vattenmelon (särskilt under de varma sommarmånaderna) eller tillsammans med en skiva rökt fläsk eller en mör lammkorv.
Halloumin har en lång historia, då den först började tillverkas och ätas på Cypern under den bysantinska perioden, det vill säga mellan år 395 och 1191 e. Kr. Osten spreds från Cypern över Mellanöstern, och idag är den förutom på Cypern och i Grekland också populär i länder som Libanon, Syrien, Palestina, Jordanien, Israel, Egypten och Irak. I dessa länder kallas osten halloum, och äts som en av smårätterna i meze.