Vanligtvis grillar vi en köttbit, hamburgare eller korv. Fast grillen kan användas till mycket mer.

 

Grillad förrätt
Som förrätt kan du grilla både parmaskinka och sparris, servera med en god vinägrett gjord på olivolja (extravirgin)och röd balsamvinäger. Strö över flingsalt och dra några tag med pepparkvarnen, så är det klart.

 

Grillade fångster från havet
Grilla hummer, den blir god och saftig med rätt tillagningstid. Ta ur och skär köttet i mindre bitar. Slå en egen kryddmajonnäs, blanda med yogurth eller creme fraiche efter tycke och smak. Servera med en fräsch krispig sallad och grillade skivor av levaine, ett vetesurdegsbröd.

Du kan också grilla havskräftor och vattenmelon. Servera med en madeiravinägrett, enligt Niklas Ekstedts recept.

 

Grilla tillbehör
Haricots verts, ett väldigt gott tillbehör som passar perfekt till grillat. Haricots verts, är brytbönor eller gröna bönor på svenska. De är supergoda att grilla så det får en touch av grillkolssmak. Servera med en dressing gjord på färskpressad citronjuice, olivolja (extravirgin) och finhackad charlottenlök.

Grilla persikor som tar fram sötman. Grillningen ger dem en lite rökig smak. Dela de färdiggrillade persikorna i bitar, blanda med rensade, halverade mogna jordgubbar och grovhacka basilikablad. Gör en dressing av vit balsamvinäger och olivolja (extravirgin). Krydda med salt och peppar efter tycke och smak – et voilà så har du en perfekt något syrlig salsa som tillbehör.midsommar-kabob

 

Grilla pizza – ja det går
Kavla ut en bit pizzadeg och lägg den på grillen. Se till att grillgallret är rent och smort med olja så att degen inte fastnar. Låt baka pizzabotten under tre till fyra minuter, tills dess den fått färg på undersidan och att den verkat ha satt sig. Ta av den från grillen med hjälp av en långarmad grilltång. Lägg upp den nu halvgräddade botten på en tallrik eller bakplåt med den grillade sidan uppåt. Lägg på den fyllning du vill ha. Helt upp till dig; du kan lägga på pesto, färska tomater, skivade färska champinjoner och pizzaost eller jordgubbar, skivad kiwifrukt, vit choklad och mozzarella. Flytta försiktigt över pizzan på grillen igen. Grilla under ytterligare 3-4 minuter tills den är färdigbakad.

Grilla din dessert
Grillade frukter är supergoda till dessert.

Du kan grilla skivor av sockerkaka och delade urkärnade färska persikor. Servera med lättvispad vispgrädde eller grilla bitar av vattenmelon och servera med naturell grekisk eller turkisk yogurth så får du ett fräscht, läskande dessertalternativ.

Ett tredje alternativ är att grilla urkärnade och delade aprikoser, servera med vaniljglass kolasås och mördegskakor. Vänd ofta så att de inte fastnar i grillgallret.

Som ett fjärde alternativ; grilla urkärnade och halverade nektariner. Servera med lättsötad mascarpone. Kan även serveras som entrérätt.

 

Nu kan du grilla annat än kött – låt er väl smaka!