Fisk på grillen

För många svenskar betyder sommarens antåg inte bara sol, värme och bad, utan även att grillsäsongen närmar sig. En favorit på grillen är självklart en god köttbit, men det finns många anledningar till att våga tänka utanför lådan och prova något annat. Fisk är till exempel nyttigt, och något som de flesta äter alldeles för lite av. En anledning till att grilla fisk istället för kött är med andra ord hälsan. En annan är helt enkelt för variationens skull. Varför inte kombinera ett hälsosamt och annorlunda middagsalternativ med en mysig grillkväll?fish-103294_640

Något man ska tänka på när man grillar fisk är vilken fisk man väljer. Det går naturligtvis att grilla alla fisksorter, men vissa lämpar sig bättre för det än andra. Det beror på att vissa fiskar (nämligen feta fisksorter som lax och makrill) är fastare i konsistensen än andra (nämligen vita fiskar som torsk eller sej, som är mer porösa). De porösa fiskarna kan falla isär på grillen om man inte är försiktig. Ett sätt att ge fisken en mer fast konsistens är att rimma den innan den åker på grillen. Rimning går till så att fiskfilén läggs i saltat vatten i ungefär en timme. Efter detta är det bara att fiska upp filén, torka av den med lite hushållspapper och lägga den på grillen. Rimningen ger också fisken en jämnare sälta.

När man grillar fisk är det mycket viktigt att gallret är rent, och riktigt varmt. Detta minskar nämligen risken för att fisken fastnar i gallret. Därför ska man låta gallret ligga över glöden i ungefär 10 minuter innan man börjar grilla. Ett annat tips är att pensla gallret med lite olja, och att låta fisken få bra med grillyta innan man försöker vända den – då är den lättare att hantera.

Om man vill göra det lätt för sig kan man med fördel använda ett dubbelhalster för att grilla fisk. Ett dubbelhalster är helt enkelt två små galler, som fisken kläms fast mellan.

 

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto