Grillar du ofta? Då kanske du vill bygga din egna grill. Fördelen med det är att du får den precis som du vill ha den. Du bestämmer måtten som då är helt anpassade efter dina behov och önskemål. Passar dig som är extra lång eller kort, så att arbetshöjden fungerar optimalt.

 

Fast plats
Då utegrillen muras blir grillplatsen fast. Därför behöver du tänka igenom allt som kopplats till grillningen som; Var ska du förbereda grillningen? Hur nära är det till ditt kök? Var ska det grillade serveras? Var kommer matplatsen vara placerad?

Tänk praktiskt så att arbets- och avställningsytorna kring grillen gör att du slipper göra onödiga förflyttningar. Likaså att du har de redskap du behöver under grillningen lätt tillgängliga. Tänk också på att se till att matgästerna slipper sitta i os från grillen. Tänk säkerhet, så att inte någon, vare sig barn eller vuxen, bränner sig.

 

Designad funktionalitet
Då du bygger din egen grill är det du som bestämmer både design och funktionalitet. Köp byggmaterial, grilltillbehör och själva grillen online av en aktör som Refunder så får du pengar tillbaka på dina köp.secondColumn

 

Gör så här
På platsen för grillen börjar du med att ta bort gräsmattan och gräva ett hål som har de mått du vill att grillen ska ha. Gräv ned 30 centimeter djupt och fyll upp hålet till 20 centimeter med sättgrus.

Bygg grunden genom att gjuta en betongsockel med armeringsjärn som byggs in för att undvika tjälskador. Det är på den här sockeln som murstenarna vilar på. När betongsockeln brunnit färdigt efter cirka 2 dygn, påbörjas murarbetet.

Lecablocken läggs omlott, skarvarna ska inte ligga rakt över varandra. Väljer du istället naturstenar, är de i olika form och storlek, använd dig av bräda och vattenpass så att din grill inte blir sned. Tänk på att ett varv måste brinna innan du kan bygga nästa.

Kapa lecablocken med en grovtandad såg eller en yxa.

Blanda murbruk enligt instruktion och mura lager på lager tills du byggt grillen enligt måtten. Bra är då att utgå från de mått som den färdiga grillen har som finns på marknaden. Den är praktisk då den är lätt att göra ren.

Slamma ytan, jämna till med sleven och borsta ytan. Låt torka en kort stund. Borsta av ytan i bruket för att få den som du vill ha den. Använd en murbräda får att få en jämn kant i alla hörn och ytterkanter.

Måla grillplatsen då murbruket är helt torrt. Använd en utomhusfärg avsedd för putsad lättbetong. Montera vinkeljärn av stål för hyllplan och avställningsytor. Borra, plugga och skruva fast så att de sitter stadigt. Använder du ek se till att olja in skivorna i flera omgångar så att de står emot fukt. Låter du hyllorna ligga löst mot järnen, kan de tas in till hösten.

 

Genom att följa de här tipsen har du lagt grunden för såväl kommande sommarkvällar som för framtida lyckade grillsäsonger.