Lärt dig knepen och bli en riktig grillmästare.
Om kött
Ta fram köttet ur kylen runt 30 minuter till en timme innan du grillar det. Risken är annars att det blir bränt på ytan innan det hinner bli tillagat.
Använd en tång i stället för en stekgaffel så förhindrar du att köttsaften rinner ut.
Tänk på att kött med ben tar längre tid att tillaga, vilket innebär att det behöver grillas i lägre temperatur.
Förberedelser
Gör din egen grillolja i god tid. Det blir gott med din alldeles egna twist på smakerna.
Ställ fram allt vad du behöver i form av kryddor, marinader och kryddblandningar (rubs) som ska gnidas in innan du börjar grilla. Gäller även om du tänker pensla på en glaze i slutet av grillningen för att få en fin yta. Då slipper du springa ifrån när du väl börjat grilla.
Tänd grillen
Sprid ut briketter jämnt över grillen, så vida du inte har för avsikt att utnyttja en del till indirekt grillning. Använd gärna briketter då de håller värmen bättre än grillkol.
Vill du tillföra en rökig smak, kan du lägga en- eller flera kvistar från körsbär eller äpple på glöden.
Tänd grillen med en eltändare eller en tändare gjord av paraffin, så tänker du både på hälsa och miljö.
Rätt redskap
Använd dig av ett grillhalster vid grillning av fisk och grönsaker så riskerar du inte att bitar från maten ramlar ned på glödbädden.
Se till att du har en sprayflaska med vatten i den direkta närheten. Då kan du snabbt släcka lågor som uppstår av att fett och grillolja droppar ner på glöden.
Använd dig av en stektermometer så vet du när köttet är färdigt. Kan inte bli fel.
Fin grillyta & saftigt kött
Använd en tång och vänd köttet emellanåt så att det inte blir bränt. Höj eller sänk grillgallret för att reglera värmen. Du kan även justera ventilerna i topp eller botten för att öka eller dämpa värmen.
Vaka noga över grillen, så slipper du få förkolnade köttbitar till middag.
Då köttet är färdiggrillat låt det vila några minuter. Det är så köttet blir saftigt eftersom köttsaften då stannar kvar innan du skär upp det. Lägger du köttet i folie fortsätter det att tillagas. Allt beror på hur du vill ha köttet. Handlar det om en större köttbit, ja då kanske du vill att det ska fortsätta att tillagas utan att bli bränt. Är det istället en mindre, då får den vila utan att inneslutas i folie eller smörpapper. Där har du knep för att resultatet blir ett saftigt gott kött.
Kom ihåg tillbehören
Potatissallad kan göras på olika sätt. Se till att den är färdig före det att du börjar grilla.
Du kan också preparera olika grönsaker som du vill ha som tillbehör.
Grilla paprikahalvor, bitar av majskolvar, zucchini eller andra grönsaker.
Det är även gott med en krispig sallad vid sidan av.
Smaklig grillning!